Прапор України

«Фортеця» продовжує боротися за права підприємців

1 жовтня 2012 року під стінами Кабінету міністрів України Всеукраїнське громадське об’єднання «Фортеця» провела акцію протесту підприємців проти розширення повноважень податкових органів. Саме в цей день Уряд розглядав ініційований Міністерством фінансів України законопроект, яким серед іншого передбачалось: право податківців стягувати з рахунків фізичних та юридичних осіб до 100 000 гривень без рішення суду; арештовувати майно підприємців, навіть якщо рішення податкової оскаржується в суді; проводити експертизу товарів та присвоювати їм коди; також передбачалось обмеження 1 та 2 груп єдиного податку для цілого ряду видів діяльності.

З законопроектом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів" можна ознайомитись за адресою: fortetsya.org.ua/projects/other-projects/5436-proekt-zakonu-pro-vnesennja-zmin

В результаті активних дій підприємців, яких до будівлі Уряду вийшло близько 700 чоловік, до Верховної Ради України були внесені законопроекти за реєстраційними номерами 11284 та 11285 без зазначених вище норм. Хоча залишилась одна з тих норм, проти яких виступили підприємці, - у п.3 законопроекту № 11285 передбачається право податківців перевіряти, як суб’єкта господарювання так і об’єкт, який перевіряється. Ми вчергове показали всім - і собі, і владі, що ми можемо захищати та відстоювати свої права та інтереси.

Захист прав споживачів та ринковий нагляд сьогодні

Всеукраїнське громадське об’єднання «Фортеця» продовжує ознайомлювати підприємців з законодавством, яке регулює їх діяльність. Восени роздали «Пам’ятку підприємцю при перевірках», в якій можна знайти повноваження і обов’язки контролюючих органів і головне, права підприємців.

З 6 липня 2011 року набув чинності Закон України від 02.12.2010 «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закон України від 02.12.2010 «Про загальну безпечність нехарчової продукції» та постанова КМУ від 01.06.2011 № 573 «Про затвердження переліку органів державного ринкового нагляду та сфер їх відповідальності». Найближчим часом ми надамо підприємцям детальний аналіз усіх вимог щодо захисту прав споживачів, а також порядок здійснення ринкового нагляду.